آب دیونیزه چیست و چه کاربردی دارد؟

آب دیونیزه چیست؟

یون ها، اتم ها یا مولکول های بارداری که در آب یافت می شوند دارای بار مثبت یا منفی خالص هستند. در بسیاری از فرآیندهایی که در آن از آب استفاده می شود، این یون ها ناخالصی محسوب می شوند و باید از آب خارج شوند. به آبی که یون های آن خارج و کاملا خالص شده است آب یون زدایی شده یا دیونیزه (deionized water) می گویند.

آب دیونیزه (Deionized Water) آبی است که از طریق فرآیند دیونیزه‌سازی (Deionization) تهیه می‌شود. در این فرآیند، یون‌های معدنی موجود در آب (مانند کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و غیره) حذف می‌شوند. این کار معمولاً با استفاده از رزین‌های تبادل یونی انجام می‌شود.

همانطور که می دانید به یون های با بار مثبت کاتیون و یون های با بار منفی آنیون می گویند. رزین های تعویض یون به منظور تعویض کاتیون ها آنیون های نامطلوب با هیدروژن و هیدروکسیل و در نتیجه آن تشکیل آب خالص استفاده می شوند. 

مزایای استفاده از آب دیونیزه

آب دیونیزه در بسیاری از محیط های کارخانه و تولید، آب انتخابی است زیرا تولید کنندگان می خواهند از تجمع نمک در ماشین آلات جلوگیری کنند. آب دیونیزه ممکن است برای خنک کردن، روانکاری ماشین آلات و سایر کاربردها در یک محیط صنعتی استفاده شود. آب دیونیزه می تواند برای تولید لوازم آرایشی، داروها و همچنین فرآوری غذاها استفاده شود. همچنین می توان از آب دیونیزه برای لنز به منظور پاکسازی و تمیز نگه داشتن آن استفاده کرد. در همین حال، برخی از کارشناسان بهداشتی آب دیونیزه را برای استفاده کوتاه مدت فقط برای سم زدایی بدن توصیه می کنند. با این حال، اگر سم زدایی را از این طریق انتخاب می کنید، باید از مشاوره یک متخصص بهداشت استفاده کنید. به گفته سازمان بهداشت جهانی، آنها می توانند پیشرفت شما را زیر نظر داشته باشند تا مطمئن شوند که در مصرف آن زیاده روی نکنید.

کاربرد آب دیونیزه

از آب دیونیزه می توان در کارهای میکروالکترونیک و داروسازی به منظور حل داروهای جامد در پزشکی برای کارهای عمومی استفاده کرد. همچنین از این آب به عنوان یکی از اساسی ترین مواد اولیه در تولید محصولات مراقبتی و آرایشی نام برده می شود. همچنین آب دیونیزه یک حلال خوب در تولید سرامیک، شیشه، چوب و… می باشد. از دیگر کاربردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تهیه مخلوط مواد شیمیایی و محلول ها در آزمایشگاه.
  • تهیه الکترولیت ها برای باتری های آلکالین و باتری های اسید- باز.
  • رقیق کردن مواد شیمیایی غلیظ در ضد یخ.
  • شستشوی نهایی تابلوهای مدار چاپی، شستشوی تجهیزات از قلیاها و اسیدها پس از پردازش عملیات تکنولوژیکی در صنعت الکترونیک.
  • پر کردن سیستم خنک کننده. آب دیونیزه رسوب نمک در سیستم ایجاد نمی کند.
  • خارج کردن سیستم های خنک کننده از خودروها
  • می توان از آن در عطرها استفاده کرد.
  • می توان از آن به عنوان شوینده استفاده کرد.
  • پر کردن دستگاه های خانگی بخار و آهن با آب دیونیزه می تواند به جلوگیری از رسوب مواد معدنی کمک کند.
  • بسیاری از فرآیندهای صنعتی نیاز به استفاده از آب خالص دارند.
  • امروزه استفاده از آب دیونیزه به عنوان پاک کننده یک تکنیک جدید است. در این روش از هیچ ماده شیمیایی استفاده نمی شود و به این ترتیب، پاک کننده ایمن تر و سبز تری تولید می شود.

نکات مهم:

  • آب دیونیزه ممکن است به دلیل عدم وجود مواد معدنی، به عنوان آب "خالص" تلقی شود، اما این بدان معنا نیست که آن برای نوشیدن مناسب است، زیرا مواد معدنی مورد نیاز برای سلامتی در آن وجود ندارند.
  • نگهداری و ذخیره‌سازی آب دیونیزه باید در ظروف مناسب انجام شود تا از آلودگی جلوگیری شود.

جمع بندی

به طور خلاصه، اگرچه می توانید آب دیونیزه بنوشید، اما همیشه به یاد داشته باشید که طبق نظر گروه فیزیک ایلینوی، همه آنها برای مصرف عموم مناسب نیستند. این به این دلیل است که آب دیونیزه شده در آزمایشگاه و شرکت های بزرگ تولید کننده حاوی رزین های تخصصی است که یون ها را حذف می کند. به این ترتیب، این رزین ها می توانند اثرات مضر بر بدن شما داشته باشند.

با این حال، اگر آب دارای برچسب نوشیدن آن بی خطر است، باشد می توانید آن را استفاده کنید. در غیر این صورت، محصولاتی را که 100٪ از ایمنی آنها مطمئن نیستید، مصرف نکنید. همچنین، از رژیم غذایی متعادل استفاده کنید تا یون های از دست رفته در تصفیه آب با غذایی که می خورید جایگزین شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد